Da li ste čuli za Kanjoning u Nacionalnom parku Sutjeska?

Kanjoning u NP Sutjeska je nova avanturistička aktivnost koja je veoma popularna zbog blizine kanjona rijeke Tare. Mnogobrojni ljubitelji kanjoninga se mogu uživati novoj avanturi. Pored mnogih aktivnosti koje su dostupne, najpopularnija je rafting na rijeci Tari. Od 2014. godine u ponudi je i kanjoning u nacionalnom parku Sutjeska, koji polako dobija ime najuzbudljivije turističke avanture ovoga kraja.

Veoma atraktivan kanjon rijeke Hrčavke ima dvije dionice za kanjoning, od kojih je najpopularnija posljednja dionica kod starog srednjovjekovnog utvrđenja Todjevac. Za one koji se odvaže na cijelodnevni kanjoning od 6 do 8 sati, mogu da se upuste u čari cijelog kanjona. Ono što čini ovaj kanjon idealnim za kanjoning jeste to što tokom cijelog ljeta rijeka nikad ne presušuje, kristalno je čista i pitka, obiluje mnogim vodopadima i dubokim bazenima. Najatraktivniji dio kanjona nalazi se nedaleko od Tjentišta, pa se može reći da je pristupačan za izvođenje ove aktivnosti.

kanjoning sutjeska nacionalni park

Atrakcije Nacionalnog parka Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska, kao najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini, nudi mnoštvo prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog naslijeđa. Među najznačajnijim i najposjećenijim prirodnim atrakcijama nalaze se Maglić – najviši vrh u Bosni i Hercegovini, jedinstvena prašuma Perućica sa vodopadom Skakavac, mnogobrojna glečijalna jezera na planini Zelengori te blizina i jedini pristup čarobnom Trnovačkom jezeru, koje se nalazi u Crnoj Gori.

planina maglić sutjeska nacionalni park Tjenitiše je poznato po dolini heroja gdje se odigrala velika bitka u Drugom Svjetskom ratu te je potom izgradjen memorijalni spomen kompleks takodje i veličanstveni spomenik Bitke na Sutjesci.

sutjeska nacionalni park spomenik

Todjevac gradina malo poznato srednjovjekovno utvrdjenje

Na liticama posljednjeg dijela kanjona rijeke Hrčavke nalaze se ostaci srednjovjekovnog utvrđenja Todjevac, koje je izgrađeno na vrhu stijene i s kojeg se pruža prelijep pogled na cijelu dolinu, što dodatno povećava atraktivnost kanjona. Zanimljivo je da je prilikom kanjoninga pronađeno kameno topovsko djule u rijeci, koje je naravno predato muzeju u Foči na daljnje istraživanje. Također, zbog nedovoljne arheološke istraženosti, moguće je pronaći još sličnih ostataka i artefakata.

Vodopad u kanjonu Hrčavke atrakcija vrijedna posjete

Još jedna nova i slabo poznata atrakcija je vodopad Skakavac na samom izlazu iz kanjona Hrčavke. Da ne bude zabune, istoimenjak se nalazi u prašumi Perućici, ali ovaj vodopad je također impresivan sa svojih oko 20 metara visine i za sada plijeni pažnju samo učesnicima kanjoninga. Vodopad je udaljen samo 2 kilometra od Tjentišta i veoma lako ga je posjetiti, potrebno je samo pratiti rijeku Hrčavku uzvodno putem prema selu Todjevac, vožnjom od nekih 1,8 km automobilom, nakon čega slijedi kratka šetnja od 200 metara i mala avantura, pri čemu se možete okupati jer je potrebno prijeći rijeku na drugu stranu, što nije problem s obzirom na to da je dubina oko 30 cm. Sve u svemu, mislimo da se isplati posjetiti ovo mjesto, pogotovo u vrelim ljetnim danima, jer će vas šum ledenog vodopada i odjek kanjona ostaviti bez daha.

kanjoning sutjeska nacionalni park vodopad

Kontaktirajte nas za  pravu kanjoning avanturu u Nacionalnom parku Sutjeska.  Na raspolaganju Vam je naš Outdoor Tara tim.