Šta je nacionalni park?

Prema Wikipedia, nacionalni park je park koji se koristi u svrhu očuvanja. Nacionalni park je zaštićeno područje zemljišta određeno u svrhu očuvanja, očuvanje prirodnih, poluprirodnih ili razvijenih pejzaža za buduće generacije i kao simbol nacionalnog ponosa. Nacionalni park Sutjeska u Bosni i Hercegovini osnovan je 13. januara 1962. godine, kako bi zaštitio svoj izuzetan životinjski svijet i zadivljujući pejzaž.

Nacionalni park sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. On se prostire na 16.052,34 hektara zemlje na razmeđu granica Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Park je omeđen rijekama Pivom, Drinom i Neretvom, te planinama Bioč, Vučevo, Maglić, Volujak, Lebršnik i Zelengora.

Preko 66% parka je prekriveno šumom, livadama i pašnjacima. Izuzetne prirodne vrijednosti i njihovo očuvanje doveli su do uvrštavanja NP Sutjeska u II kategoriju IUCN od 2000. godine. NP Sutjeska  je dom najraznovrsnijeg kompleksa ekosistema u Bosni i Hercegovini i jedan je od najraznovrsnijih u jugoistočnoj Evropi, što ga čini poznatim nacionalnim parkom u regionu. Izuzetna ljepota i raznolikost pejzažnih oblika parka uključuju predivne doline, guste šumske komplekse, planinske pašnjake i visoke planinske masive.

Prašuma Perućica

Ako govorimo o veličanstvenoj i netaknutoj divljini, onda moramo reći da je NP Sutjeska domaćin jedne od posljednje dvije preostale prašume u Evropi, tzv. Perućica.

Prašuma Perućica je najveća prašuma u Evropi i strogo zaštićeno područje u okviru Nacionalnog parka Sutjeska. Netaknuta ljudskom intervencijom, dom je drveća starim preko 300 godina, od kojih je najviše 57,4 metara. Sa preko 170 vrsta drveća i žbunja i preko 1000 vrsta bilja, od kojih su mnoge endemske, šuma se smatra lokalitetom od posebnog naučnog interesa. Naučnici sa Univerziteta Yale prepoznali su Perućicu kao jedinstvenu prirodnu laboratoriju za proučavanje uloge prašuma u globalnom ciklusu ugljenika. Među netaknutim prirodnim čudima šume je i 98 metara visoka Skakavac vodopad nalazi u njegovom srcu.

Prasuma Perućica

Vodopad Skakavac (Skakavac Waterfall)

Vodopad Skakavac  je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i prava turistička atrakcija. Skakavac je najviši vodopad neprekidnog toka u Bosni i Hercegovini sa visinom od 98 metara. Smješten je u dubokoj šumi okružen prekrasnim planinskim terenom.

Uprkos skromnom protoku vode, vodopad Skakavac je čudo prirode koje oduzima dah. Zimi, smrznuta kaskada stvara spektakularan prikaz leda, dodajući njegovu privlačnost. Okružen raznolikom smrče-jelovom šumom, područje oko vodopada je pretvoreno u udobno izletište, pružajući savršeno okruženje za uživanje u ljepoti ovog čuda prirode. Stajati ispod vodopada i slušati umirujuće zvukove pada vode iskustvo je koje se ne smije propustiti. Dan proveden na ovoj slikovitoj lokaciji zasigurno će biti nezaboravan.

vodopad skakavac

Maglić (Maglična planina)

Smješten na području Nacionalnog parka Sutjeska, planina Maglić (2.386 m.n.v.) je najviši vrh Bosne i Hercegovine. Njeno ime, “Magljena planina”, odgovara, jer je planina često prekrivena maglom. Međutim, po vedrom danu, posjetitelji mogu uhvatiti prekrasan pogled na okolne planine, pružajući panoramski pogled na prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Specijalno lovište “Zelengora”

Zelengora, koja se prostire na 53.240 ha, dom je raznolike faune uključujući beskičmenjake, vodozemce, gmizavce, ribe, sisare i ptice. Nacionalni park Sutjeska gazduje lovištem Zelengora koje se prostire na 53.700 ha i pruža zaštitu i uzgoj divljači, medvjeda, divljih svinja, srndaća i kitova. Rijeke Sutjeska, Hrčavka i Jabušnica, kao i neka od zelengorskih jezera, obiluju potočnom pastrmkom, što je čini idealnom lokacijom za ljubitelje ribolova.

Ako ste ljubitelj adrenalina, ako volite penjanje po liticama onda morate probati uzbuđenje koje donosi Kanjoning (Canyoning) Hrčavka.

np sutjeska zelengora

Planinske oči Zelengore

Najvrednije blago ovog parka je osam glacijalnih jezera, poznatih i kao „planinske oči“ Zelengore. Razasuta po planini, ova jezera su pravi raj za sve ljubitelje prirode. Najpoznatije i najatraktivnije od njih je Trnovačko jezero.

Trnovačko Lake

Trnovačko jezero je zadivljujuće glacijalno jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.500 metara (4.900 stopa) i ima 700 metara (2.300 stopa) u dužinu i 400 metara (1.300 stopa) u širinu. Smješten je usred ogromnog amfiteatra krševitih vrhova, stvarajući prizor koji izaziva strahopoštovanje od kojeg će vam zastati dah. Voda jezera ima očaravajuću zeleno-plavu nijansu, a oblik srca je dovoljno zadivljujući da se zaljubite na prvi pogled.

trnovačko jezero

Trnovačko jezero je popularna destinacija za planinare, ali nije lako dostupna, jer se do njega može doći samo dva puta – iz pravca Plužina (Crna Gora) ili iz pravca Foče (Bosna i Hercegovina). Međutim, trud je vrijedan toga, jer površina jezera odražava veličanstvene planine koje ga okružuju, stvarajući spokojnu i očaravajuću atmosferu koju nikada nećete zaboraviti.

Unatoč velikoj nadmorskoj visini od 1.520 metara, prosječna temperatura jezera je 20°C+, a planinsko sunce omogućava cjelodnevno kupanje i osvježenje. Dakle, zaronite u kristalno čiste vode Trnovačko Lake, opustite se i uživajte u prekrasnoj prirodnoj ljepoti koja vas okružuje.