Šta je Kanjoning?

Kanjoning je sportska disciplina istraživanja divljih kanjona od tačke A do tačke B, koja se sve više popularizuje u svijetu. U kanjoningu se koriste različite tehnike kao što su hodanje, penjanje, skakanje i/ili plivanje te druge aktivnosti. Za uspješno savladavanje kanjona, neophodna je specijalizovana oprema, uključujući alpinističku opremu za penjanje, konopce, pribor i drugu neophodnu opremu. Kanjoning pruža vrhunsku adrenalinsku avanturu za sve avanturiste koji vole izazove, skakanje, plivanje, vodeno klizanje i pješačenje u divljoj prirodi.

Kanjoning je zapravo osvajanje rečnih kanjona kao što je primjerice kanjon Hrčavka koristeći razne tehnike i metode. Prema Red Bull-u, kanjoning je jedan od najbrže rastućih sportskih disciplina u svijetu. Ova uzbudljiva aktivnost nudi nezaboravna iskustva i priliku da se doživi predivna priroda na drugačiji način.

Šta je potrebno za kanjoning?

Kanjoning ne zahtjeva posebnu pripremu. Potrebna vam je samo dobra volja, želja za adrenalinskom akcijom i kanjoning avanturom. Nabacite na sebe prsluk, kacigu, neoprenske pantalone i košulju, vaša ekspedicija može da počne.

Kanjon Hrčavka – Idealno mjesto za kanjoning

Hrčavka je rijeka koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, te je najveća pritoka rijeke Sutjeske. Kanjon rijeke Hrčavke je prelijepi divlji kanjon koji je idealno mjesto za odmor i kanjoning. Rijeka Hrčavka izvire između planinskih grebena Zelengore, na visini od 1.570 metara, te se spušta do visine od 530 metara, gdje se ulijeva u rijeku Sutjesku. Cijelom dužinom protiče kroz Nacionalni park “Sutjeska”, a razlika u visini od izvora do ušća u rijeku Sutjesku iznosi 1.030 metara. Ukoliko želite doživjeti kanjoning avanturu i uživati u ljepotama kanjona, kanjon Hrčavka je pravi izbor za vas.

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. NP Sutjeska osnovan je 1962 godine.  U Nacionalnom parku Sutjeska se nalazi jedan od najlepših divljih kanjona u Evropi. Tokom hiljadama godina, kiše i vetrovisu isklesali predivan divlji pejzaž reka, vodopada i bazena skrivenih u paršumi Perućica. 2017 godine, prestižni američki magazin Gear patrol rangirao je nacionalni park “Sutjeska” među 25 najboljih mesta na putovanjima u 2017 godini (US magazine Gear patrol ranked National Park “Sutjeska” among The 25 Best Places to Travel in 2017).

nacionalni park sutjeska

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica je  poznata i pod nazivom  “pluća Evrope” (eng.prevod „the lungs of Europe“). Prostire se na 1434 ha. U Prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastih biljaka. Mnoge od njih su endemi. Prašuma Perućica se smatra lokacijom posebnog naučnog interesa. 2017 godine, Bosna i Hercegovina je kandidovala Prašumu Perućica za listu svetske baštine UNESCO-a.

Prašuma Perućica

Šta čini kanjon Hrčavka jednom od najboljih kanjoning destinacija?

Kanjon Hrčavka je jedan od najuzbudljivijih i najveličanstvenijih divljih kanjona u Evropi. Nalazi se unutar granica Nacionalnog parka Sutjeska. Sa svojim uskim prolazima i dubokim prirodnim bazenima, ovaj kanjon nudi uzbudljive vertikale koje sežu do 10 metara visine, vodopade i vodene tobogane. Ako volite kanjoning, Hrčavka je savršeno mjesto za vašu avanturu. Za kanjoning koristimo provjerenu opremu, a mogućnosti koje se pružaju pri savladavanju ovog kanjona su mnogobrojne. Možete skačati u vodu, spuštati se niz vodene tobogane, plivati kroz kristalno čistu vodu, kao i šetati i penjati se uz strme stijene.

Kanjoning

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi u prašumi Perućica. Jedan je od najvećih vodopada u Bosni. Visok je oko 75 metara (246 FT). Pogled na Perućicu i vodopad Skakavac, koji pada sa  visine od 75 metara, čine svakog čovjeka zadovoljnim i dijelom ove iskonske prirode.

Ukoliko želite istinsku avanturu i adrenalin dok istražujete divlju prirodu i duboke litice, onda je kanjon Hrčavka  pravi izbor za vas.

Kanjoning Hrčavka – vrhunska adrenalinska avantura

Kanjoning Hrčavka je uzbudljiva adrenalinska avantura sa puno skokova, plivanja, vodenog klizanja u predivno kristalno čistu vodu i planinarenja u divljoj prirodi. Hrčavka predstavlja avanturu za svakoga. Istraživanje kanjona Hrčavaka je potpuno sigurno uz naše profesionalne vodiče.

kanjoning hrčavka

Naša Outddoor Tara usluga obuhvata:

1. Profesionalne, kvalifikovane i sertifikovane vodiče. Svi naši vodiči govore engleski i licencirani su od strane ICOpro (Internacionalna Kanjoning organizacija za profesionalce).
2. Sva alpinistička oprema, šljem, neoprensko odjelo, konopci i ostala oprema je vrhunskog kvaliteta.

Koristimo samo opremu svjetskih poznatih proizvođača:

1. Seland Canyoning equipment
2. Beal Technical equipment
3. Petzi Technical equipment
4. Aventure Verticale canyoning equipment

Deset razloga za kanjoning sa našim Outdoor Tara timom!

  1. Posjetite mjesta koja do sada niste imali priliku posjetiti.
  2. Uživajte u adrenalinskoj akciji uz najbolju kanjoning opremu.
  3. Upoznajte nove ljude i pronađite nove prijatelje.
  4. Dobit ćete najbolju profesionalnu uslugu za svoj novac.
  5. Vašu avanturu vodi najiskusniji tim kvalificiranih vodiča u Bosni i Hercegovini.
  6. Budite vođa svog tima. Uz asistenciju našeg Outdoor Tara tima, preuzmite vođstvo i savladajte razne prepreke u vašoj kanjoning avanturi.
  7. Rezervirajte svoju avanturu i osjetite netaknutu prirodu, družite se s ljubaznim ljudima i uživajte u ukusnim domaćim specijalitetima.
  8. Ljepote netaknute prirode su nešto što biste trebali doživjeti bezbroj puta u svom životu.
  9. Kontaktirajte Branka. Naši vodiči su super zabavni i sjajno društvo.
  10. Stvorite prekrasnu uspomenu u svom životu koja će trajati vječno!

outdoor tara tim