trebinje

Trebinje se nalazi na najjužnijem dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, obuhvatajući površinu od 904 km2. Grad ima mediteransku klimu (sa izmijenjenim kontinentalnim karakteristikama) te se može pohvaliti sa 260 sunčanih dana u godini, što ga čini najtoplijim gradom u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, u neposrednoj blizini južnog Jadrana.

Ovaj prelijepi grad na Trebišnjici zabilježili su mnogi poznati pjesnici i književnici. Za jedne, Trebinje je najjužniji i najljepši srpski grad, dok za druge predstavlja oazu mira i sunca, udaljenu samo 27 kilometara od plavog Jadrana. Ekolozi su ga nazvali oazom, a arheolozi ga upoređuju sa “Eldoradom” – mitskim mjestom južnoameričkih Indijanaca, gdje je pronađeno ogromno blago u zlatu.

Stari Grad

stari grad

Iako se ne nalazi uz obalu Jadranskog mora, centar Trebinja odiše mediteranskim šarmom zahvaljujući prepoznatljivom kamenitom stilu gradnje. Stari grad Kastel, poznat i kao Grad na vodi, izgrađen u XVIII vijeku, smješten je na desnoj obali rijeke Trebišnjice. Očuvana stara arhitektura daje poseban karakter ovom gradu. U samom centru Starog grada nalaze se brojni kafići, restorani i suvenirnice, dok se na glavnom gradskom trgu nalazi jedinstvena i živopisna zelena pijaca. Ovdje se mogu pronaći autohtoni proizvodi ovog kraja, poput hercegovačkog pršuta, sireva, čajeva od ljekovitih trava, te raznog voća i povrća.

 

Ljetna bašta Platani

hoteli platani

Platani su jedan od najprepoznatljivijih simbola Trebinja. Ljetna bašta Platani predstavlja oazu u vrelim ljetnim danima, gdje mnogi posjetioci grada dolaze da se okrijepe u hladu drveća koje je staro preko 120 godina. Sa 16 veličanstvenih platana i preko 500 sjedećih mjesta, ova bašta je jedinstvena i predstavlja omiljeno mjesto okupljanja svih generacija Trebinjaca, kao i gostiju koji prolaze kroz ovaj grad na putu prema Jadranskom moru. U srcu grada, Platani su pravo osvježenje i izvor prijatnosti za sve koji ih posjete.

Grad vina

Posjetiti Trebinje, a ne probati najbolja vina ovog kraja u njihovim vinarijama bilo bi neoprostivo. Stoga je preporučljivo posvetiti barem jedan dan ovom hedonizmu. U posljednjih nekoliko godina, trebinjski vinari su osvojili mnogobrojne domaće i internacionalne nagrade, pa nije čudno što se Trebinje danas prepoznaje kao centar vinskog turizma.

 

Vjerski turizam

Vjerski turizam je jedan od najrazvijenijih vidova turizma u Trebinju. Na teritoriji grada nalazi se veliki broj vjerskih objekata iz različitih istorijskih epoha. Na ovom području, kao i širom Bosne i Hercegovine, postoje objekti pravoslavne, katoličke i islamske vjere.

U Trebinju i njegovoj okolini nalaze se neki od najpoznatijih srednjovjekovnih manastira, poput manastira Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavale na obodu Popovog Polja, Tvrdoša sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primorske eparhije, Manastira Duži koji je nekada bio sjedište Eparhije, te mnogi drugi.

Na brdu iznad Trebinja nalazi se poznata Hercegovačka Gračanica, koja svojom ljepotom oduzima dah. U ovoj crkvi, po želji pjesnika Jovana Dučića, počivaju njegovi zemni ostaci. U Mrkonjićima, nedaleko od Trebinja, na temeljima rodne kuće svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, nedavno je izgrađen novi hram.

Kulturni i istorijski spomenici

Trebinje se može pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem, širokom kulturnom tradicijom te raskošnom i očuvanom prirodom, što gradu daje jedinstvenu draž i ljepotu. Kao pravi biser Hercegovine, grad na rijeci Trebišnjici nudi brojne sadržaje za svoje posjetioce – od muzeja, kulturno-istorijskih spomenika i manastira, preko prekrasnog starog gradskog jezgra, do uživanja u hrani i lokalnim vinarijama.

Trebinje je posebno bogato kulturno-istorijskim spomenicima, te se na malom prostoru nalazi veliki broj znamenitosti. Tu su spomenik Jovanu Dučiću, poznatom trebinjskom pjesniku, spomenik Petru II Petroviću Njegošu, spomenik palim borcima iz Prvog svjetskog rata, figura Jelene Anžujske, fontana u parku, Dučićeva česma, figure lavova…

Izletišta

trebinje izletista

Zahvaljujući bogatoj prirodi, na teritoriji Trebinja se nalaze neka od najljepših izletišta Hercegovine. Jazina, Ubla, Lastva, Studenac su najpoznatija izletišta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Na ovim lokacijama turisti mogu uživati u panorami Trebinja kao i pikniku, roštiljanju i drugim aktivnostima u prirodi.

Avanturizam

Okolina Trebinja, sa svojom predivnom prirodom, pruža nezaboravnu avanturu svakom zaljubljeniku u prirodu. Uživajte u paraglajdingu, planinarenju, biciklizmu, brdskom biciklizmu, ronjenju, nomadskom životu, kanuingu i foto-safariju.

Ako volite adrenalinske sportove, isprobajte jednu od šest markiranih staza za pješačenje ili se oprobajte u tradicionalnoj “trci u kamenu”. Cilj ove trke nalazi se na vrhu planine Leotar (960m n/v). Ako te staze nisu dovoljno izazovne, predlažemo da posjetite Foču, koja je poznata kao najbolje mjesto za outdoor aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Foča je udaljena oko 130km od Trebinja i osim raznih jednodnevnih hajking tura, nudi i višednevne hajking ture za one koji traže veći izazov.

Trebinje se također nalazi na plavoj ruti “Via Dinarica“, što pruža mogućnosti za planinarenje i biciklizam adrenalinskim turistima.

Revitalizacijom stare uskotračne pruge “Ćiro”, adaptirana je uskotračna željeznička pruga. Umjesto starih vozova na ugalj, ovom prugom se sada voze bicikli. Ova staza obuhvata pružnu trasu od Neuma, Čapljine, Mostara, preko Ravnog i Trebinja, i dalje prema dubrovačkoj opštini Konavle. Turisti-biciklisti kreću se uz zaustavne stanice sa svojim biciklima ili mogu besplatno pozajmiti bicikle na već spomenutim zaustavnim stanicama.

Prirodne atrakcije

Hercegovina je zaista blagoslovljena obiljem prirodnih ljepota. Ovaj kraj Balkana oduševljava svakog putnika svojim klimatskim i ekološkim krajobrazima. Ovdje možete vidjeti prekrasne planine, guste šume, raznovrstan biljni i životinjski svijet, rijeke i jezera koji su zadivljujući.

Masiv Orijen, pećina Vjetrenica, rijeka Sušica, rijeka Trebišnjica i čovječija ribica su neke od najatraktivnijih prirodnih znamenitosti. Trebinje je ponosni domaćin prvog i jedinog opservatorijuma u svijetu za posmatranje čovječije ribice. Opservatorijum se nalazi u pećini Vruljak u naselju Gorica i predstavlja neponovljivo iskustvo za posjetioce.

Kupališta

Trebinje i njegova okolina obiluju bogatstvom vode, što omogućava mnogobrojne mogućnosti za kupanje u prirodnim i vještačkim bazenima. Među prirodnim kupalištima su kupalište hotela Jazina, kamp Ušće i Stapovi na Sušici, dok su među vještačkim bazenima popularni bazen Bregovi, olimpijski bazen Banje te Grad Sunca koji nudi Aqua Park i Dino Park sa mnogim adrenalinskim i zabavnim sadržajima.

grad sunca