Najbolje hajking staze obiluju predivnim pejzažima, visoki vrhovima i zapanjujućim krajolicima. Sve ove karakteristike su sastavni dio najboljih hajking staza za planinarenje. U Europi ne postoji bolja zbirka staza koje obuhvataju svaku vrstu terena.

Postoji mnogo nevjerovatnih hajking staza za pješačenje u Europi, poput Tour du Mont Blanc u Francuskoj, Dolomita u Italiji, Laugavegura na Islandu, itd. Međutim, ako želite istražiti i otkriti izvanredne krajolike, netaknutu prirodu i doživjeti nezaboravne trenutke, morate posjetiti kanjon rijeke Tare i Trnovačko jezero u Nacionalnom parku Sutjeska.

Ove planinarske hajking staze su nezaboravne, jedinstvene i jedne od najboljih u Europi.

Kanjon rijeke Tare – jedna od najboljih hajking staza u Evropi

Kanjon rijeke Tare je jedna od najboljih hajking staza u Europi. Ovaj “evropski biser”, kako se još naziva, predstavlja veliku prirodnu i turističku atrakciju u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi. Legenda kaže da je Tara dobila ime od slovenskih plemena koja su je nazvala po prijateljskom bogu Tari. Zbog ljepote Tare, bog Tara je odlučio da tamo provede svoj božanski život.

Tara je tipično šumsko područje i zbog očuvanosti i raznolikosti šumskih ekosistema, od kojih su mnogi prastari, predstavlja jedno od najbogatijih i najvrednijih šumskih područja u Evropi. Kanjon rijeke Tare dubok je 1.333 m, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim najdubljim u svijetu, nakon kanjona Kolorada. Većina područja Tare, uključujući i njen kanjon, pod zaštitom je UNESCO-a kao dio Nacionalnog parka Durmitor.

Hajking

Najbolje hajking staze i vidikovci

Na području Nacionalnog parka Sutjeska, na kojem se nalazi kanjon rijeke Tare, postoji oko 290 kilometara označenih pješačkih staza. Tara ne nudi samo spektakularne pejzaže već i brojne mogućnosti za uživanje u veličanstvenim planinama, šumama, kanjonima i vodenim tokovima parka. Međutim, hajking kanjonom rijeke Tare pružit će vam nezaboravno iskustvo u kojem ćete u potpunosti uživati u svemu što Tara nudi.

Planina Tara obiluje vidikovcima koji pružaju pogled na predivne i nezaboravne pejzaže. Iako su mnogi od njih teško dostupni, većina najljepših vidikovaca je lako dostupna. Kada se nađete na rubu kanjona u selu Vranovina, jednom od najdubljih i najljepših mjesta kanjona Tare, shvatit ćete zašto je kanjon rijeke Tare jedna od najboljih hajking staza u Evropi. Odatle ćete vidjeti svu veličanstvenost i raskoš kanjona.

Hajking nacionalni park Sutjeska i Trnovačko jezero

Nacionalni park Sutjeska, najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, osnovan je 1962. godine. Njegova prirodna ljepota i netaknuta divljina čine ga jednim od najljepših nacionalnih parkova u Evropi. Ovo područje obiluje planinama, jezerima, rijekama, šumama i bogatim životinjskim svijetom. Na površini od 17.500 hektara, park domaćin je jednoj od posljednjih dvije preostale prašume u Evropi, Perućici, koja obiluje netaknutom prirodom. U ovoj džungli, koja je pravo blago nacionalnog parka, možete vidjeti prekrasan i netaknut vodopad Skakavac visok preko 70 metara, smješten u srcu kišne šume.

Hajking u ovom parku je nezaboravan doživljaj, a najveće blago parka su osam glacijalnih jezera na Zelengori, poznatih kao “planinske oči”. Ova jezera, koja se nalaze raspršena po planini, pružaju rajski užitak za sve ljubitelje prirode. Planinska ljepota koja vas okružuje dok prolazite stazama ovog parka ostavit će vas bez daha.

hajking tara

Planina Maglić

Maglić, najviši vrh Bosne i Hercegovine, visok 2.386 metara, nalazi se na granici sa Crnom Gorom. Ovaj izazovan uspon na planinu predstavlja pravi izazov i za iskusne planinare. Planina Maglić, kao što joj i samo ime kaže, često je prekrivena maglom tokom većeg dijela godine. Međutim, ako uspijete popeti se na vrh tokom vedrog dana, otkrit ćete da se pruža jedan od najljepših pogleda u Bosni i Hercegovini, gdje možete vidjeti gotovo sve planine duboko u unutrašnjosti zemlje.

hajking

Crnogorski dio masiva Maglić u parku je također formirao Trnovačko jezero.

Trnovačko jezero

Jezero je omiljena destinacija za mnoge planinare. Do njega možete doći samo iz dva pravca – ili iz pravca Plužina (Crna Gora) ili iz pravca Foče (Bosna i Hercegovina).

Trnovačko jezero je ledničko jezero na nadmorskoj visini od 1500 metara. Dugačko je 700 metara, a širook 400 metara i nalazi se usred “ogromnog amfiteatra kamenitih vrhova”. Voda u jezeru je zeleno-plave boje i kada vidite da je jezero u obliku srca, zaljubićete se u njega na prvi pogled.

trnovačko