Kratka istorija Dubrovnika

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske, koji je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Sredozemlju. Godine 1979. grad Dubrovnik je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Istorija Dubrovnika datira još od 7. vijeka, kada je bio naseljen. Dubrovnik je kao trgovačka republika 700 godina trgovao sa Turskom i Indijom, te je imao svoje trgovačke predstavnike i u Africi. Također je imao dobre diplomatske odnose s engleskim dvorom u srednjem vijeku. Dubrovnik je bio tako moćan i bogat grad da je zavist izazivao i kod moćne i bogate Venecije.

dubrovnik

Stari grad Dubrovnik

Stare gradske zidine su vjerojatno jedno od najpoznatijih obilježja Dubrovnika. One okružuju grad i tvore Stari grad Dubrovnik. Kada jednom kročite unutar zidina, možete pronaći 300 metara dugu ulicu Stradun, koja je najšira ulica Starog grada. Stradun je nekada bio most, ali je kasnije postao glavna ulica. Mnoge povijesne građevine i spomenici u Dubrovniku nalaze se uzduž Straduna, što ga čini popularnom destinacijom za turiste.

Stari grad Dubrovnik i njegovi veličanstveni zidovi također poslužili za snimanje serije  Game of Thrones. Game of Thrones je serija HBO-a o devet plemićkih obitelji koje se bore za kontrolu nad mitskim zemljama Westerosa. Prema IMDB, Igra prijestolja, jedna je od najboljih serija svih vremena sa ocjenom 9,4.

king landing dubrovnik

Game of Thrones lokacije u Dubrovniku

Svi fanovi Game of Thrones znaju da je prelijepi grad Dubrovnik u Hrvatskoj bio mjesto snimanja u TV seriji.

Dubrovnik je poznat po snimanju mnogih scena popularne serije “Igra prijestolja”. Među njima su “Šetnja sramote”, turnir kralja Joffreyja i posjeta Daenerys Targaryen grada Qartha. “Šetnja sramote” je vjerojatno najpoznatija scena iz pete sezone u kojoj Cersei Lannister, gola, hoda ulicama King's Landinga penjući se na vrh stuba Isusovih. Ove prekrasne stepenice nalaze se na južnoj strani Gundulićevog trga i predstavljaju popularnu turističku atrakciju.

stepenice

Top 10 Game of Thrones lokacija u Dubrovniku

1.Dubrovnik West Pier – zaljev Blackwater
2.Gomila luka
3.Dubrovnik
4.Tvrđava Bokar
5.Park Gradac
6.Vrata
7.Kula Minčeta
8.Isusove stube
9.Kneževa palača
10. Tvrđava Lovrijenac

Preobrazba Dubrovnika u Kraljevu zemlju za potrebe snimanja Game of Thrones možete pogledati na sledećom linku.

 

Dubrovački ljetni festival

Dubrovnik je poznat ne samo po svojoj prekrasnoj arhitekturi i povijesnim znamenitostima, već i po svom ljetnom festivalu, koji predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Dubrovniku i Hrvatskoj. Ljetni festival spada među pet najistaknutijih kulturnih festivala u Europi, spajajući tradiciju i modernost te objedinjujući lokalnu, nacionalnu i međunarodnu kreativnost.

Dubrovnik je jedinstven grad koji obiluje raznolikim atrakcijama, stoga bi svakako trebao biti na vrhu vaše liste želja za putovanja. Tijekom posjeta Dubrovniku, možete uživati u razgledavanju gradskih zidina, posjetiti prekrasne crkve i muzeje, posjetiti franjevački samostan, te se na kraju uputiti u noćni život koji ovaj grad nudi.

dubrovnik ljetni festival

Noćni život u Dubrovniku: Kulturni klub Revelin

Noćni život u Dubrovniku je vrlo uzbudljiv, a jedno od najpoznatijih mjesta za provod je Culture Club Revelin. Ovaj klub je smješten u tvrđavi iz 16. stoljeća na istočnom kraju starog grada Dubrovnika, a od ljeta 2011. godine postao je popularno mjesto za noćne izlaske.

Izvorno izgrađena od strane dubrovačkih vojnih arhitekata, ova istorijska tvrđava pruža idealno okruženje za klub. Tokom cijele godine u Culture Clubu Revelin nastupaju mnoge vodeće hrvatske pop i rock grupe, a ljeti je moguće vidjeti i svjetske poznate zvijezde poput Fat Boy Slima i Martina Solveiga, kao i druge poznate izvođače. Ako tražite nezaboravan noćni provod u Dubrovniku, Culture Club Revelin je definitivno mjesto koje ne smijete propustiti.

Vrijeme je za outdoor avanturu u blizini Dubrovnika,

Dubrovnik je predivan grad, ali kao i na svim popularnim turističkim destinacijama, gužve su neizbježne, posebno u sezoni ili kada stignu veliki kruzeri. U takvim situacijama, ako ste umorni od gužve, obilaska povijesnih spomenika i noćnog života, možete pobjeći iz grada na dan ili dva i pronaći mjesto izvan zidina gdje se možete odmoriti i napuniti baterije.

U blizini Dubrovnika ima mnogo mjesta za odmor i outdoor aktivnosti, poput Nacionalnog parka Sutjeska.

nacionalni park sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska, smješten na glavnom turističkom putu Beograd – Višegrad – Foča – Tjentište – Trebinje – Dubrovnik i Dubrovnik – Sarajevo, obuhvaća 17.500 hektara divljine i netaknute prirode. Od Dubrovnika, Nacionalni park Sutjeska udaljen je 2 i pol sata vožnje. To je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a dom je prašumi Perućici koja je prema UNESCO-u posljednja prašuma u modernoj Europi. U parku se nalazi i najviši vrh u cijeloj državi – planina Maglić (2386). Ljudi posjećuju Nacionalni park Sutjeska kako bi doživjeli prekrasnu, nedodirljivu prirodu. Park ima mnogo lijepih pješačkih staza, od kojih je najduža dugačka 22 kilometra.

Priroda u Nacionalnom parku Sutjeska se pobrinula i za ljubitelje adrenalina koji imaju priliku osjetiti istinsko uzbuđenje koje donosi kanjoning u kanjonu Hrcavka.

prašuma preućica

Kanjoning

Kanjon rijeke Hrčavka se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska. Kanjoning je jedan od najpopularnijih avanturističkih sportova na svijetu. Kanjon Hrcavka je idealno mjesto za vaš odmor od dubrovačke gradske gužve.

Sam kanjon ima mnogo vertikala (do 10 m), vodopada, dubokih prirodnih bazena i vodenih tobogana. Kanjoning u kanjonu Hrcavka donijet će vam mnogo uzbuđenja, adrenalina, dobre zabave i dobre hrane. To je najbolja outdoor aktivnost za istinske ljubitelje adrenalina.

 

 

Hiking staze – Nacionalni park Sutjeska

Nacionalnom park Sutjeska je poznat po lijepim hiking stazama koje se nalaze u prašumi  Perućica. Za ljubitelje romantike tu je i Trnovačko jezero.  Trnovačko jezero ima oblik srca te je popularna hiking staza za parove i istinske zaljubljenike prirode.

Hiking Trnovačko jezero

Trnovačko jezero je prekrasno jezero u obliku srca i bistre vode plavo-zelene boje. Ono je sjajno mjesto za kupanje i hiking u ljetno doba. Trnovačko jezero je najljepše jezero u čitavoj regiji. Njegove planinske vode su ledenjačkog porijekla. Površina jezera stvara opuštajuću i fascinantnu sliku.

Dakle, ako ste romantični momak ili djevojka, uzmite svoju voljenu osobu za ruku i krenite pješačiti do Trnovačkog jezera u obliku srca. Ova romantična hiking staza je omiljena destinacija mnogobrojnih posjetioca  i oduševit će i vas.

trnovačko jezero

Povratak u Dubrovnik

Nakon opuštajućeg vikenda u prirodi i uzbudljivih avantura na otvorenom, vrijeme je da se vratite u Dubrovnik. Sada kada su vaše baterije napunjene, možete se ponovno prepustiti uživanju u Dubrovniku i njegovom uzbudljivom noćnom životu.

king landing dubrovnik

Ne zaboravite, život je velika avantura!

Vaš Outdoor Tara tim